Kitapsız Büyüyen Çocuk Susuz Ağaca Benzer Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metinden kitapsız büyüyen çocuk susuz ağaca benzer atasözünü açıklayan bir konuşma sınavı için ilham alabilirsiniz.

Bir çocuğun kitapsız büyümesi onun adına çok büyük talihsizlik demektir. Kitap gibi bir cevherden uzak yetişen çocukların dünya üzerinde çok önemli eksiklikleri olacaktır. Hayat kitapla anlam kazanıyor. Kitap sadece bir kağıt parçasından ibaret değildir. Onu faydalı kılan pek çok yönü vardır. Kitap okuyarak büyüyen bir çocuk zihinsel gelişim açısından okumayanlar oranla çok daha üst seviyede olur.

Örneğin okullarda bizden başarılı olmamız beklenmektedir. Bize anlatılanları iyi anlayamıyorsak, okuduğumuzdan anlam çıkaramıyorsak kitap okuma anlamında büyük eksikliğimiz olduğunu söyleyebiliriz. Hele son yıllarda yapılan sınavlarında ağırlıklı olarak okuma ve anlam becerisini ölçtüğünü göz önüne alırsak kitap okumanın bir çocuk için ne kadar gerekli olduğu ortaya çıkar. Peki çocuklar için kitabın bu kadar önemli olmasını sağlayan şeyler nelerdir? Biraz bunlardan söz edelim. çocuk heniz gelişmeye açık boş bir levha gibidir. Onu susuz ağaç gibi düşünebilirsiniz. Bir ağacın canlanması içim gerekli olan suyu temin etmeliyiz değil mi? O zaman çocuğu da kitapla beslemek ön plana çıkıyor. Mesela kitap okuyan bir çocuk geniş bir halay dünyasına sahip olur. Daha önce hiç bilmediği birçok kelimeyle ilk kez karşılaşır, cümlelerin tamamından bunların ne anlama geldiğini fark eder. Yani kitap sayesinde çocuk zihinsel becerisini geliştirir. kelime hazinesi zenginleşen bir çocuk daha etkili ve iyi düşünmeyi öğrenir.

Sonuç olarak kitap okumayan çocuklar akıl yürütmeyi öğrenemez. Sorun çözme becerisini kazanamazlar. Yaşanan gelişmelerden doğru çıkarımlarda bulunamazlar. Çünkü susuz bir ağaç gibi onları da temel besin kaynağı verilmemiştir. Bu yüzden çocukların zihnini, hayal alemini, bilgi dünyasını, ruhunu kitaplarla beslemek onlar için büyük bir kazanım olacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski