Bu bölümdeki kompozisyon metnini inceleyerek güler yüzlü olmanın toplum hayatındaki önemini vurgulayan bir paragraf yazınız sorusuna yönelik metin ile ilgili fikir alabilirsiniz.
İnsanlar toplum halinde yaşayan sosyal canlılardır. Buna bağlı olarak günlük hayatta sürekli toplum içine çıkıyorlar ve başkalarıyla iletişim halindeler. Hal böyle olunca daha sağlıklı iletişim ve anlaşma adına toplumda güler yüzlü olmak büyük önem kazanıyor.
Güler yüz, toplumsal ilişkilerin temelini oluşturur. Herkes birbirine güler yüzlü davrandığında toplumda huzur, kardeşlik ve barış iklimi oluşur. İnsanların birbirine olumlu bakmasını sağlayan en önemli özellik güler yüzdür. Mesela bankaya, hastaneye böyle toplumun iç içe olduğu kalabalık yerlere gidiyoruz. Oradaki görevlilerin sizi güler yüzle karşılaması ne kadar iyi bir şeydir değil mi?
Marketten bir şeyler aldınız. Ödemek için kasaya vardığınızda kasiyerin azarlayarak konuşması, asık suratlı olması da bir o kadar iticidir. Halbuki toplumdaki huzurun kaynağında aslında güler yüz var. Herkes birbirine karşı güler yüz gösterse birçok sorun yaşanmadan önlenmiş olur. Görüldüğü gibi toplumsal ilişkiler güler yüz temelinde çok daha iyi bir hale gelir. O yüzden bir kalabalığa çıktığımızda ilk olarak güler yüzümüze öne çıkarmalıyız. Asla kimseye çatık kaşlı bakmamalı, uyumlu bir profil çizmeliyiz. İnsanlar bize baktığında hakkımızda bu adam sıcakkanlı diyebilmelidir. Örneğin bazıları sanki onlara bir şey yapmışsınız gibi böyle sert bir tavır takınır. Halbuki ortada kötü bir şey yoktur. Güler yüzlü davransalar çok mu zor? Üstelik güler yüz bedavadır ya. Bundan daha kolay bir şey olduğunu sanmıyorum.
Sonuç olarak toplumla daima bir aradayız. Her gün iş veya başka nedenlere bağlı olarak toplumun diğer kesimleriyle iletişim kuruyor, bir araya geliyoruz. Bu yüzden güler yüzlü olmayı ihmal etmemek gerekiyor. Somurtup işi yokuşa süren değil de güler yüzlü olup kolaylaştırıcı olursak herkesle daha iyi anlaşırız. Dolayısıyla bizi insan ilişkilerinde daha iyi bir noktaya getiren güler yüze önem vermeliyiz.
Labels:
Kompozisyon