Bu bölümdeki kompozisyon yazısını inceleyerek ilk insanlar mı daha mutludur, günümüz insanı mı ile ilgili konuşma sınavı ve münazara anlamında fikir edinebilirsiniz.
İnsanların mutlu olup olmaması içinde yaşadığı dönemin koşullarıyla yakından ilgilidir. Bu dönemde nelere sahip oluyorsak, imkanlar bize neler sağlıyorsa erişebildiğimiz şeyler bizi mutlu edebilir. Ben ilk insanların günümüz insanlarına göre çok daha mutlu olduğunu düşünüyorum. İlk insanlar tabiatla iç içe yaşayarak doğanın verdiği huzurla yaşıyorlardı. Şimdi ise insanlar beton yığınları içinde mutlu olmaya çalışıyor.
Tabiattan uzaklaşan insanın kalbi katılaşır. Dört duvar arasında yaşamak mutluluktan uzak kalmaktır. İlk insanların ayağı her gün toprağa basardı. Günümüzde bütün yollar asfalt, bütün caddeler yüksek binalarla çevrili vaziyette olduğu için tabiatın güzelliklerine, gökyüzünün maviliğine hasret kaldık. Bu şartlar altında nasıl mutlu olunur ki?
İlk insanların yaşadığı dönemde teknoloji, internet, akıllı telefon gibi kişiyi yalnızlığa iten uygulamalar yoktu. Böyle olunca insanlar birbiriyle daha yakın iletişim kuruyordu. Her yerde bir samimiyet vardı. Günümüz insanı teknolojinin esiri olarak bencil ve yalnız kendini düşünür hale geldi. Her yer apartmanlarla doldu taştı ama insanlar birbirini tanımıyor bile. Aynı evin bireyleri bile telefonu eline alıp gözünü ekrandan ayırmıyor.
Sonuç olarak günümüzde herkes birbirine yabancı, herkes yaşamayı sadece ekranda gördüklerinden ibaret sanıyor. Eski samimiyetler, içten muhabbetler artık kalmadığı için günümüz insanı mutlu olmaya çok uzaktır. Çünkü eskiden insanı yalnızlığa iten, tel başına kalmaya zorlayan şeyler yoktu. O dönemlerde insanlar birbiriyle yüz yüze daha çok görüşüyordu. Şimdiki zamanda her şeyi teknoloji belirliyor. İnsanlar teknolojinin esiri olmuş durumda ve bu da iletişimi bitirme noktasına getirdiği iç.in herkes kendi kabuğuna çekilerek yaşamaya başladı. İşte bu nedenle ilk insanlar şimdiki dönemin insanlarından çok daha mutludur.